0978-SKennedy-HySpa-Tring-069.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-067.jpg

'a beautifully

crafted

garden studio

for design

recruiter 

wayne'

 

DARK_MATTER

01.jpg
02.jpg

'a scaly facade forms

a tapestry

of crevasses or "habitats"

for arachnids

x insects'

0970-SKennedy-HySpa-Tring-028.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-063.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-015.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-028.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-011.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-012.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-026.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-031.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-066.jpg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-079.jpeg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-080.jpeg
0970-SKennedy-HySpa-Tring-082.jpeg

description

 A scaly biodiverse façade defines a garden workspace. Hidden within a garden on a suburban plot in the market town of Tring, Hertfordshire, U.K. The studio was made possible by readapting the ruins of a former garage, into a 35m2 studio designed as a workspace for a design recruiter. Defined by 850 larch scales 'Dark Matter’s' façade is arrayed in a uniform grid, offset from each other by a precise 10mm. Each scale is then chamfered at 15 degrees forming a tapestry of crevasses or 'habitats for arachnids and insects. These biodiverse walls form the outer rain-screen cladding of the studio. The palette has a subtle charred pattern, differing depending on the intensity of heat used the char varies from deep crackling to smooth singes. Blade like reveals cut this scaly tapestry at the openings, Hooded apertures form external stoops to sit and contemplate at. The studio has a simple rectangular plan with one corner cut away. The cut away forms the entrance, cantilevered the opening is framed and divided by a centrally pivoting extra wide bespoke scaly door.

materials

The black facade of char is in deep contrast to the interior. White oiled timber rafters and pale poplar plywood panels line the space. The bright interior is disrupted by a pair of blackened 'light chimneys' hung from the roof the perforated objects mimic the dappled sunlight of a trees canopy, dispersing diffused light throughout the space.

collaboration

Date - 2022 Cost M2 - £1285 GIFA - 35m2 Structural Engineer - Constant Contractor - Richard Routley Joiner - Paul Crudge Landscape - Thomas Ellis Photographer - Simon Kennedy

Awards

RIBA HAA Awards - Highly Commended